W ramach treningu kulinarnego ćwiczymy nie tylko przygotowywanie posiłków, bowiem proces gotowania zaczyna się dużo wcześniej niż w kuchni. Nasze działania zaczynamy od zrobienia listy posiłków na każdy dzień tygodnia. Następnie sprawdzamy produkty, które posiadamy i pozostałe wpisujemy na listę zakupów. W trakcie zakupów trzymamy się ustalonej listy, a po ich wykonaniu dzielimy zakupione produkty na te, które będziemy przygotowywać od razu oraz takie z których będziemy gotować w późniejszym terminie i w tym celu je zamrażamy. Czynności te pozwalają nam na oszczędności w budżecie, oszczędność czasu spędzonego w sklepie oraz ograniczenie marnowania żywności. Bardzo polecamy takie podejście do gotowania. A pozostajac w temacie potraw z ziemniaka, w poprzednim tygodniu na zajęciach kulinarnych przyrządziliśmy m.in. chrupiące placki ziemniaczane, sałatkę ziemniaczaną oraz masełko ziołowe do pieczonych ziemniaków.