Trening Umiejętności Społecznych

Przez ostatnie kilka miesięcy, grupa 12 Uczestników, miała możliwość spotykać się w środy, na zajęciach Treningu Umiejętności Społecznych (TUS), prowadzonego przez psychologów ŚDS w Lasowicach Wielkich – Sylwię Sommer i Katarzynę Ciok. W pierwszych tygodniach Podopieczni ŚDS w ramach zajęć uczestniczyli w Treningu Kontroli Złości. Rozwijane też były podstawowe umiejętności społeczne takie jak: wyrażanie własnego zdania, rozpoznawanie i wyrażanie emocji, umiejętność czekania na swoją kolej przy wypowiedzi innych, itp. Na dwóch ostatnich zajęciach realizowane były zagadnienia związane z Treningiem Wnioskowania Moralnego. Uczestnicy mieli możliwość dokonać refleksji nad własnym systemem wartości. Świadomość wyznawanych przez siebie wartości pomaga nam lepiej zrozumieć motywy naszych działań i wyborów. Dzielenie się tym w grupie umożliwia zobaczenie też tego co nas łączy w patrzeniu na świat, oraz różnic w wyznawanych wartościach. Jest to okazja do rozwijania postawy szacunku i akceptacji wobec innych osób.